Αρχική Τι είναι το domain name (όνομα χώρου) ;

Τι είναι το domain name (όνομα χώρου) ;

Τι είναι το όνομα χώρου (domain name);

Το όνομα τομέα είναι μια συμβολοσειρά κειμένου που αντιστοιχεί σε μια (αριθμητική) διεύθυνση IP, που χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε έναν ιστότοπο από λογισμικό. Με απλά λογια, ένα όνομα χώρου είναι το κείμενο που πληκτρολογεί ένας χρήστης σε ένα παράθυρο προγράμματος περιήγησης (browser) για να φτάσει σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Για παράδειγμα, το όνομα χώρου για το Google είναι “google.com” για το PreGr είναι pre.gr κ.τ.λ.

Η πραγματική διεύθυνση ενός ιστότοπου είναι μια σύνθετη αριθμητική διεύθυνση IP (π.χ. 103.21.244.0), αλλά χάρη στο DNS, οι χρήστες μπορούν να εισάγουν ονόματα / domain φιλικά προς τον άνθρωπο και να δρομολογούνται στους ιστότοπους που αναζητούν. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αναζήτηση DNS.

Ποιος διαχειρίζεται ονόματα χώρου;

Όλα τα ονόματα χώρου διαχειρίζονται από μητρώα τομέα (domain registries), τα οποία αναθέτουν την κράτηση ονομάτων τομέα σε καταχωρητές που συστήνονται σε εταιρειες. Όποιος θέλει να δημιουργήσει έναν ιστότοπο μπορεί να καταχωρήσει ένα όνομα τομέα σε έναν καταχωρητή και υπάρχουν σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια καταχωρημένα ονόματα τομέα με τον αριθμό τους να αυξάνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ονόματος χώρου και ενός URL;

Ένας ενιαίος εντοπιστής πόρων (URL), μερικές φορές ονομάζεται διεύθυνση ιστού, περιέχει το όνομα τομέα μιας τοποθεσίας καθώς και άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου μεταφοράς και της διαδρομής. Για παράδειγμα, στη διεύθυνση URL “https://pre.gr/product/”, το “pre.gr” είναι το όνομα τομέα, ενώ το “https” είναι το πρωτόκολλο και “/product/” είναι η διαδρομή προς τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Ανατομία ονόματος χώρου

Τα ονόματα χώρου χωρίζονται συνήθως σε δύο ή τρία μέρη, το καθένα χωρισμένο με μια τελεία. Όταν διαβάζετε από δεξιά προς τα αριστερά, τα αναγνωριστικά στα ονόματα τομέα μεταβαίνουν από τα γενικότερα στα πιο συγκεκριμένα. Το τμήμα στα δεξιά της τελευταίας τελείας σε ένα όνομα τομέα είναι ο τομέας ανώτερου επιπέδου (TLD). Αυτά περιλαμβάνουν τα “γενικά” TLD όπως “.com”, “.net” και “.org”, καθώς και TLD για συγκεκριμένες χώρες, όπως “.gr” και “.uk”.

Στα αριστερά του TLD είναι ο τομέας δεύτερου επιπέδου (2LD) και αν υπάρχει κάτι στα αριστερά του 2LD, ονομάζεται τομέας τρίτου επιπέδου (3LD). Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Για το όνομα τομέα της Google στις ΗΠΑ, “google.com”:

‘.Com’ είναι το TLD (γενικότερο)
Το ‘google’ είναι το 2LD (το πιο συγκεκριμένο)
Αλλά για το όνομα τομέα της Google UK, “google.co.uk”:

‘.Com’ είναι το TLD (γενικότερο)
‘.Co’* είναι το 2LD
Το ‘google’ είναι το 3LD (το πιο συγκεκριμένο)
*Σε αυτήν την περίπτωση, το 2LD υποδεικνύει τον τύπο του οργανισμού που καταχώρησε τον τομέα (.co στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι για ιστότοπους που έχουν καταχωριθεί από εταιρείες)

Δωρεαν domain name (όνομα χώρου) Pre.gr

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω το pre.gr έχει διαμόρφωση ένα πανομοιότυπο σύστημα διαχείρισης των ονομάτων.
Και ενώ σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσετε για να καταχωρηθεί το όνομά σας, το σύστημα του Pre.Gr επιτρέπει όλη αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε εσωτερικά στον server.
Mε αυτόν τον τρόπο όλα τα ονόματα διαχειρίζονται κανονικά και αυτόνομα σαν όλα τα ονόματα χώρου.

Εχοντας λοιπόν αυτό το πλεονέκτημα προσπαθούμε να το προσφέρουμε σε εσας.
Ετσι όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ενα όνομα του pre.gr μπορούν να το κάνουν δωρεάν.
Φυσικά αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα άλλο domain (.com, .net) μπορεί να το κάνει και να το βαλει στην αγορά του πακέτου φιλοξενίας. Στη συνέχεια θα του στείλουμε οδηγίες για τα DNS που θα πρέπει να δηλώσει στο όνομα (domain).